Přihlášení
Nick (bez diakritiky)

Heslo



REGISTRACE

ZAPOMENUTÉ HESLO
facebook_share
twitter_share
google_share
mailto
scrolltop
pavel
obrázky
Hiearchie článků
Rozcestník » Video - práce s obrazem » Muž, který nesral
Muž, který nesral
Chápu, že se to někomu může zdát přes čáru. Jenže ono je to skoro až křehké povídání o strachu, navíc s úsměvem, trochu. Děkuji každému, kdo to doposlouchá a něco připíše. Doufám, že nedostanu ban. Prosím, buďte s tím textem stateční. Stejně jako není všechno co se třpytí zlatem, není ani...ale to už bych rád nechal na vás. Opravdu mě zajímá váš názor, děkuji.




https://www.youtu...ct6T6Uzb30
Komentáře
19.01.2019 04:17 Vorona
avatar Lepo, tak já to nedokoukala, nedoposlechla, páč je to na mě moc síla
takovéhle věci fakt nemusím
19.01.2019 11:23 Egon Sirka
avatar Juj, docela jsem se bavil. Sice jsem ještě nenavštívil festival otrlého diváka, což ty skoro jistě ano, na druhou stranu jsem viděl takový utrpení jako Turínský kůň nebo Jack staví dům tak leccos vydržím a ty vulgarity pro mě nejsou zvláštní překážka.
Někdy to vypadalo, že toho text (nebo píseň, chceš-li) neumí o moc víc než jedno téma, který je nutný někdy opakovat, klidně čtyřikrát. Stejně s řevem. Chápu, že je to téma vypjatý a křik se tam hodí, možná by to bez něj už nefungovalo vůbec. V posledku mě napadlo: No a co? No a co, že nesral explicitně, k čemu by bylo podstatný, aby to bylo zmíněný? Do příběhu to nepatří. Představ si třeba, že by v Knížce Broučci už na začátku bylo:

Slunko bylo u samého západu a svatojánští broučci vstávali. Maminka už byla v kuchyni a vařila snídani. Tatínek už také nespal. Ležel ještě v posteli a hezky si hověl. Brouček pak přelezl ze své postýlky na maminčinu - tam se pěkněji spalo - lehl si pěkně na zádečka, zdvihl všecky nožičky do povětří a začal kálet na všechny strany....

Bylo by to lepší? Možná se chytám té povrchnější části sdělení, ale je pro mě základní. To, že v bibli není zmíněný, že by Ježíš kálel, pro mě není problém. S tím pro mě celý vyprávění padá všechny ty bobky, hovínka a šplouchy pro mě zůstávají jen hnědou parádou, která vyzní poměrně do ztracena.

Nicméně musím uznat, že si někdo dal docela ostrou a zdlouhavou práci s videem, určitě dlouhý desítky hodin. Trochu by mě zajímalo, kolik různých děl na to padlo rozstříhat. A trochu tuším, že některý chyběly - zvlášť ty s explicitním obsahem. Trochu samoúčelný mi přišly prostřihy na texty God, almighty, judge, king of kings, savior, he has done it... který trochu škoda byly anglický, což mně jazykově vůbec nevadí, ale je zřejmý, že nic jinýho nebylo k dispozici.
Možná by se k tomu videu hodil jiný text, jiná píseň s podobným tématem, takhle jsem tam postrádal ty explicitní věci vyjádřený vizuálně, he.

Jinak díky, že popouštíš čtyřspřeží krajnosti zase o kus dál, za hranice.
Vzpomenu kus básně od Zuzany Lazarový (tu čti!)

Jistěže plivu na hrb každému principálovi
Jistěže blouzním v horečkách
když tvrdím
že všechny obrazy by měly být vysazeny z rámů

Ach, sebejistá epocho
Uchcat si tu a tam do kalhot
a chvíli si v tom posedět
To bych ti ze srdce přála
19.01.2019 13:52 Jaroslav Vraj
avatar někdo mi furt čumí za zádama a výkřiky
„ježíši kriste!!” mi taky nedaj dát v klidu -
potřebuju prostor, s poshověním teda...
19.01.2019 15:31 Indigo
avatar No. Je to o ho*ně, chce se mi napsat.

Asi takhle. Otevřela jsem hned ráno, než jsem šla na zkoušku. Dost se mi přitížilo. Bylo mi poměrně dost blivno a to jsem shlédla pouze polovinu. Měla jsem tendenci vzápětí na YT vyhledávat písničky typu Jsem duhová víla, ale nakonec jsem přes Poletíme? Tři kámošky psycholožky skončila u Nohavici se songem Mně snad jebne a vykouřila u toho další krabičku cigaret.

Zkoušku jsem dala za lidovku, ale to je vlastně dobrá zpráva, protože přede mnou vylítlo sedm lidí z jedenácti. Naštestí to nebyla zkouška z Bible, jináč bych nejspíš byla nucená vznést k ústům docenta některé dotazy, které od rána visely jaksi ve vzduchu.

Takže jsem složila tu horu prádla, sedám k Tvému novému příspěvku a zase čudim o sto péro.

Mohu na věc pohlížet dvěma až třemi způsoby:

a) je mi natolik vzdálené a navíc nepříjemné, že se mi nechce o takovém ani uvažovat
b) pohlédnout na dílo jako na pokus o jakési svého druhu umělecké ztvárnění umělce, který je pod nějakým vážným tlakem
c) nebo jde o dílo, které na sebe chce za každou cenu upozornit a je docela jedno jak

Může to být i kombinace některých nebo všech možností.

Uvědomuji si, že tato tvorba může pro autora představovat mnoho stráveného času nad danou prací, cílené píle a hlubokého zanícení pro věc. Nicméně, nelíbí se mi to. Působí na mě hluboce destruktivně a nedovedu si představit proč by mne nebo kohokoli jiného mělo zajímat, že ...prostě ono hlavní vyslovené sdělení. Nechápu ani představu, proč by něco podobného mělo vznikat. Proč by si někdo měl dát takovou práci. Pokud je však účelem (nenapadá mě jiná kombinace slov) si ulevit, tak jo. Pokud se někomu uleví, že jsem shlídla (tedy tolik, co jsem unesla), to bych unést mohla. Doufám však, že to nebude příliš často. To bych zas měla obavu, že by mě to mohlo začít nějak negativně ovlivňovat.
19.01.2019 16:22 Jaroslav Vraj
avatar Věřím, že pro mnohý je tahle doba dobou, kdy k rozhoření emocí
nefunguje jen tak něco. Posouváním se tedy až na hranu snesitelnosti
(je vůbec hranou?), možná hledáme to vzadu, co se tenkrát, kdysi,
otvíralo po mnohem jednodušších, k příznaku člověka konformnějších,
bližších impulsech.
Pořád je to však jen o tom, že se nám posouvá hranice emočního vnímání,
hledání čehokoliv nového - nového, přesto přirozeného a v lecčems podobného.

Zas tak moc vjemů se za těch pár let, co tu strávíme, nemění,
a "sahání" k jiným, dalším formám spíš mi po zvědavosti, kde jsem,
a kde ještě můžu být.

Kam se otočit, kdyby něco...


/technicky vzato skvělá práce/
19.01.2019 19:29 Luisa
avatar Jednoduše - to, co tahle tvorba prezentuje, z duše nenávidím.
Mluvím o sdělení, nikoli o tvůrcích a nechci specifikovat, co tím sdělením myslím - protože "rozbor díla" mi tu je fakt zbytečnou kategorií - tyhle věci blíž nezkoumám, co považuju za černou je pro mě prostě černá, nezáleží na tom, který odstín.

S čímž souvisí asi i to, že mě podobný věci nijak nešokujou, ani neděsí, ani nemám důvod pateticky vykřikovat "kam ten svět spěje". (Lidi, který tohle děsí totiž potkávám až příliš často, ať už jsou to ti s obří cedulí s nápisem Ježíš a vyřvanými hlasivkami ... nebo ti, u kterých to není tak vidět.)
Radši to beru to jako starou známou klasiku, ovšem ne v tom smyslu, že bych se s ní byla kdy ochotná smířit.
19.01.2019 19:46 Luisa
avatar A jinak to taky teda není pravda, když jsme u toho.
V Bibli je například příběh o králi Saulovi, kterej vešel do jeskyně, protože musel na záchod a během vykonávání potřeby se k němu přikradl budoucí král David a odřízl mu kus pláště, za což se pak dost styděl.

A tak dále.

http://www.biblen...rch=Hledat
20.01.2019 14:04 leporelos
avatar Nosím tu věc už docela dlouho v telefonu. Občas se jí pokusím někomu ukázat, ale většinou mě s tím všichni pošlou brzy někam. Že se nedivíte, je jasné. Na mě ten projev zpěváka, nebo spíš recitátora prostě zabírá. Slyším v něm trochu z revolučních lůz, maličko z Hitlera , uchopené fanfarónství, nebo co. Působí na mě celé to číslo, že je to prostě nějak úplně nějak obráceně. Možná si říkáte, proč s tím otravuju vás? No jo, no. Už jste poslední, asi. Všem moc děkuju za čas, který jste tomu věnovali. Ingrid ještě jeden speciální dík za nadhled v míře, které je schopna a s omluvou za pokažený den i horu retek. Čest vaší práci, už ale šup.
20.01.2019 17:50 Indigo
avatar No, Lepo, já o tom ještě přemýšlím. Je to pro Tebe z nějakého důvodu důležité, se podělit právě o tohle.

Přemýšlím o lidské důstojnosti. K tomu potřebuji ještě trochu času.

Napadlo mě i to, že pokud by autor nevyužil vulgarismu, totiž dílo by nazval třeba Muž, který nikdy nekakal, vyznívalo by to i poněkud dětinsky a sradovně.

Možná by pomohlo, kdyby ses více rozepsal o svých dojmech v tom smyslu. Proč Tě takové dílo fascinuje, co u něj hledáš, co u něj nacházíš. O čem při něm přemýšlíš. Co Ti přináší, co Ti bere. Možná jen nevidím, co vidíš Ty. Potom by bylo ideální mi Tvůj pohled zprostředkovat.

Jestliže máme být my tou poslední šancí to rozebrat, tak tedy pojďme využít dané příležitosti.
20.01.2019 18:37 Miriam
avatar Inka akoby mi zobrala z jazyka. Pustila som si to doobeda a šokovaná potom ešte raz dcére(samozrejme dospelej), nedokázala to pozerať, ani počúvať. Celý deň mi vŕta hlavou aký význam majú podobné veci a kam až siaha ľudská hlúposť.

Ver, alebo never a nechaj veriť, resp.neveriť.

Asi preto mi to príde za hranicami ľudskej dôstojnosti.
21.01.2019 11:44 Luisa
avatar Jakože mě to neotravovalo vůbec, to nechápej špatně.
Spíš jsem jenom potřebovala říct svůj názor na tuhle produkci, kterej je dost vyhraněnej.
S názorem na Tebe, na to, jak jsem strávila svůj čas a tak to nemá vůbec nic.
23.01.2019 18:36 leporelos
avatar Nevím no. Rozhodně to asi není něco, nad čím by se chtělo, nebo muselo nějak do hloubky diskutovat, protože těch hoven je tam prostě fůra, no. Představuju si ale, že to nebylo myšleno ve smyslu "objedem Papežovi lak na novém fáru bůrem, muhehe." Nejspíš, tedy. Mě, jako toho kdo za vším rád vidí nějaký příběh, popřípadě si plete hovno s bičem, na tom všem baví představa, že autor textu je člověk, vlastně hluboce se snažící o víru. Což je teda trochu blábol, takhle napsaný, ale co už. Na druhou stranu, takové "bičem zničen" vypadá spíš na takovou jako prdel, něco jako ta němessská kapela v Lebowskim. Lidská hloupost je podle mě ale něco jiného. Zavírat se před podobnýma kouskama, a pak si z toho jednou a najednou dočista ukroutit hlavu, kam se ten svět, ale takhle najednou...
23.01.2019 20:48 Indigo
avatar Já se teda teď zabývám docela něčím jiným, ale jako by to v těch souvislostech pořád na mě vyskakovalo. Takže jsem si řekla, že Ti to sem hodím.

Temný obraz člověka ze středověku/ Inocenc III.

Lidé jsou zformováni z prachu a popela, ze země ornice a špinavého semene. Přichází na svět jako dílo prostopášnosti slabí, křehcí a nazí. Jsou škaredá a od bolestných nemocí a strachů poznamenaná těla, mořeni hnidami, vešmi a červy. Ke všemu tomu produkují hlen, moč a lejno na rozdíl od stromů pole, které přinášejí květy ovoce. Celý lidský život, který nenalézá klid ani v noci, je prý jediná dřina a námaha - jen slizský trus.

Nebo Augustin.

A co jsem? Nádoba hnoje, střepin a hnisu, plný zápachu a hrůzy, slepý, chudý, nahý, podrobený mnohým nedostatkům a neznající svého příchodu ani odchodu. Jsem bídný, smrtelný, ten jehož dny pomíjí jako stín.

Něco v tom duchu napsal i Homér, Simonides, Pindar a něco málo najdeš i ve Starém Zákoně (Job, Šalamoun, Kazatel). Ale to už sem psát nebudu.
24.01.2019 13:03 Luisa
avatar
Mě, jako toho kdo za vším rád vidí nějaký příběh, popřípadě si plete hovno s bičem, na tom všem baví představa, že autor textu je člověk, vlastně hluboce se snažící o víru.


Ale jo. Řekla bych, že tuším, co myslíš, ale podle mě je to daleko složitější. Žádná snaha není destruktivní, pokud je, je to spíš negace snahy, což je strašně zvláštní druh snahy vlastně, kterej by se asi dal spíš pojmenovat jako "uražený dělání naschválů". Chápu, že občas člověka popadne chuť nadzvednout kostelometům mandle, já mám podobný nutkání prakticky permanentně. Ale tohle mi už spíš přijde jako záměrný urážení Boha, který podle mě prostě nikdy nikam nevede, byť by bylo myšlený jako forma otázky.
03.02.2019 12:24 lawenderr
avatar Na mě to bylo moc, moc dlouhé, už takhle z toho mám depku:)))

Ale chápu, cos chtěl říct a zpočátku mi přišlo i zajímavé, než jsem si uvědomila, že s tím nesouhlasím:) Ale chápu.
Dobré vědět, lepší než nevědět. Ale víra je víc než h*o :) - něco jako sůl nad zlato. Ale taky jsem jen člověk, co já vím ... :D
Přidat komentář a avízovat
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlašte se nebo se registrujte pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
©

Vítejte na POETIKONU

POETICKÉM LITERÁRNÍM KLUBU

Přihlášení

ztratili jste heslo?

Nejste členy POETIKONu?

Staňte se registrovaným členem a můžete plně využívat webové stránky. Jako registrovaný člen, budete mít řadu výhod! NEZAPOMEŇTE, ŽE REGISTRACE NA WEBU VYUŽÍVÁ COOKIES

facebook_share
twitter_share
google_share
mailto
scrolltop